ŠKOLA V PŘÍRODĚ – MEČOVÁ

Den první

První den školy v přírodě máme za sebou. A že jsme si užili. Nejdříve jsme zamávali rodičům a pak jsme jeli hodinu autobusem na Horní Bečvu. V autobuse bylo príma, klimatizace fungovala, ale pak nás autobus vysadil 500 před chatou, ale ten kopec, co byl před námi! Horko a kopec, že vrcholu nevidět. Ubytování, oběd a polední klid proběhl podle zavedených zvyklostí. Odpoledne jsme vyrazili na přehradu, kde jsme se do sytosti vyblbli. Vůbec nám nevadila dlouhá cesta. Zpáteční jsme osladili zmrzlinou. Večeře, podvečerní fotbálek, sprchování, sledování filmu a pondělí bylo pryč.

Den druhý

Druhý den jsme se vzbudili a koukáme z okna a tma. Mraky se honí po obloze a než stačíme posnídat, tak nás hromy, blesky a provazy vody doprovází při jídle. Volíme tedy vnitřní aktivity, které začínají psaním pohlednic. Dělíme se na 1 a 2 stupeň a věnujeme se soutěživým hrám v chatě. Po svačině se počasí umoudřilo a můžeme ven, kde hrajeme míčové hry nebo jdeme do lesa.
Po odpoledním klidu se vydáváme na horskou chatu Na Martináku. Výlet nám v příjemném tempu i s občerstvením zabere celé odpoledne. Malinové knedlíky vyběháme na hřišti. Vysprchovat, vyčistit zuby a spát.

Den třetí

Středa je polovina týdne a tudíž polovina naši ŠVP. Jelikož nebylo ráno příliš slunečné, vydal se první stupeň do lesa budovat příbytky. Zadání znělo pro skřítky, ale nakonec to byly přístřešky pro přežití. Druhý stupeň hrál přehazovanou, ale tak záviděli mladším, že i oni se nakonec vydali do lesa stavět příbytky. Odpoledne se počasí natolik umoudřilo, že jsme mohli opět na přehradu Horní Bečva, kde jsme se ochladili a zadováděli. Večer nás čekalo opékání na otevřeném ohni. Zbytek času jsme si mohli hrát, číst, běhat, dovádět, sprchovat se (povinně) a spát. Dobrou – zítra nás ceká celodenní výlet.

Den čtvrtý

Jednodenní zpoždění reportu ze školy v přírodě způsobil výpadek elektrického proudu a nemožnost odeslat příspěvek pomocí internetu (viz fotka, kdy jsme si museli svítit čelovkami).
Nuže ke čtvrtku, který se nesl ve znamení celodenních výletů. Skupina zdatnějších (starších žáků) se vydala dobýt vrchol hory, jež zdobí socha Radegasta. Jelikož bylo horko, zvolili jsme jízdu autobusem a lanovkou. Přesto sochu uviděli jen nejzdatnější ze zdatných. Zpáteční cestu jsme absolvovali celou pěšky až na chatu Mečová.
Skupina mladších jela autobusem do Rožnova pod Radhoštěm, kde navštívila valaškou dědinu a mlýnskou dolinu. Proč? Protože se chtěli vzdělávat a okusit školu, jak vypadala před 100 lety. Hodní žáci dostali zmrzlinu.
Obě skupiny se sešly u večeře, kterou jsme celou vyjedli. Odměnou za náročný a horký den, nám byla vířivka, kterou jsme si náležitě užili. Krátké hraní a už jsme museli do hajan. S vyhlášením večerky se okolní nebe doslova rozsvítilo jako na Silvestra a spustil se doslova ohňostroj. Hromy + blesky = výpadek elektřiny. Dobrou noc.

Den pátý

Poslední, tedy pátý den, školy v přírodě probíhá zrychleně, nervózně a v očekávání příjezdu domů. Začněme však popořádku. Unavenost a čerstvý vzduch se podepsaly na délce spánku a věřte nevěřte všechny děti spaly až do 7 hodiny ranní. Pak se vzbudily a následoval rychlý sled činností – vstát, umýt se, sbalit věci, posnídat, vyslechnout pokyny, vyhodnocení pokojů a chování, pokyny k úklidu pokojů, složení lůžkovin a nástup před chatou.
Po dobalení baťůžků a přezutí podnikáme nám již dobře známou 500 m dlouhou cestu k rozcestníku, kde již čekal autobus. Pohodovou cestou jedeme z Horní Bečvy do Ostravy, kde nás očekávají rodiče. Jen si zamáváme, pozdravíme a uvidíme se v pondělí ve škole. Můžeme říci, že letošní ŠvP dopadla dobře bez nemocí, úrazů, s minimem konfliktů, za krásného počasí, fyzicky zničení a s velmi dobrým ubytováním a stravou. Tak zase za rok. 🙂
Ještě se musíme vrátit k vyhlášení vítězů v úklidu pokojů – dva pokoje získaly plný počet bodů – Denis, Marek, Tomáš a David, René Sam. Paráda. Druhé hodnocení bychom ve sportovní terminologii nazvali nejužitečnějšími hráči ŠvP (chování, pomoc, kamarádskost, bezkonfliktní, …) s plným počtem 40 bodů za I. stupeň získali Sebík K., Sebík U. a Janette a za II. stupeň René, Adéla a David. Gratulace. Všem vítězům i zúčastněným se připilo šampaňským. Vivat.