Škola v přírodě – Karlov 2019

Žáci naší školy vyrazili v termínu od 8.4. do 12.4. do školy v přírodě. Cílem byla horská chata Zátiší v jesenickém Karlově. Vrcholky hor byly sice ještě plné sněhu, ale v údolích Jeseníků a Karlovského potoka se již naplno rozpučelo jaro. A ne jinak tomu bylo v okolí naší chaty, která se stala na 5 dní naším domovem. Mimo sportu, turistiky, rekreace a pobytu na čerstvém vzduchu vyplnil naši činnost i ekologický program Smyslu plný les spolku Rozchodník z.s..

Tato škola v přírodě je spolufinancována Státním fondem životního prostředí ČR pod názvem projektu: Škola v přírodě Karlov – Smyslů plný les číslo projektu: 00761862.

První den Pohodové školy v přírodě byl ve znamení odjezdu, loučení, „Kdy už tam budem?“, ubytovávání, vybalování, reklamacemi na přesazení (jakože nechci s nimi bydlet, chci mít vlastní pokoj – ale 40 jednolůžkových není v nabídce), první vycházce do okolí a večerní zábavy.
První stupeň navštívil místní hřiště, kde se zabavili na celé odpoledne a navykli si na turistický pochod. Mezitím druhý stupeň pod vedením odborného učitele ekologie Tomáše Kukuče měl krkolomnou výpravu do lesa, lesem, hory doly, kde se dozvěděli leccos zajímavého a poučného o funkci lesa. V závěru jsme navštívili bývalé doly na železo a zlato. Po večeři si kluci zahráli fotbal anebo vylezli přímo na sjezdovku. Znaveni celým dnem jsme se oddali spánku.

Celodenní výlet

Středa je obvykle dnem, kdy se koná celodenní výlet. Nejinak tomu bylo dnes. Vypravili jsme se na Praděd. Děd Praděd nás počasím zkoušel zlomil, ale my jsme vytrvali a celá výprava zdolala nejvyšší vrchol Jeseníků. Posilněni šniclem jsme se vydali zpět na Ovčárnu a autobusem na Hvězdu, kde jsme se rozdělili. První stupeň zamířil do Malé Morávky a na dětském hřišti strávili celé odpoledne a podél divokého potoka přišli až na chatu. Druhý stupeň pěšky přes Morgenland (Rannou – chráněné území s výkladem eko-lektora), Malou Morávku až do Karlova na chatu. Večerní hry nás poslaly do lůžka.

Ekologický den

Čtvrtek je den EKO. Dopoledne hráli starší žáci hru „U jezera“, kterou simulovali skutečné chování lidí a jejich vztahu k zisku a ekologii. Dopadli jsme tak, že voda v jezeře byla mrtvá. Výsledek jsme rozebrali, abychom pochopili význam, jak se chovat k přírodě. Mezitím mladší sportovali venku a stavěli domečky pro skřítky a permoníky. Odpoledne si mladší vykládali o lese a zahráli si lesní poznávací hru. V té době starší směřovali k rozhledně v Nové Vsi, kdy nás počasí dost prověřilo. Večer probíhal v klidovém režimu a dle zájmu dětí. Už se těšíme domů. Sázka „Kdo první vstane a sbalí si ráno kufr?“

Státní fond životního prostředí