Škola v přírodě – Karlov 2016

Den I.
V týdnu od 20. 6. do 24. 6. se 41 žáků vydalo strávit týden do Jeseníků do horského střediska Karlov. Po deváté ráno odjel autobus plný dětí a učitelů směr Bruntál a chvilku po 11 hodině byli na místě – Chata Zátiší. Po ubytování spojeného s lehkým přemísťováním a stěhováním jsme snědli společně první oběd, který si děti velmi pochvalovaly. Holt na zdravém vzduchu lépe chutná.
Po odpoledním odpočinku se naše výprava rozdělila na dvě skupiny. Starší si dali okruh po Mravenčí stezce a mladší šli zkoumat stanici horské služby. I když celý polední klid lilo jako z konve, tak zázračným proutkem přestalo ve chvíli, kdy jsme vyšli na procházku. Tudíž pláštěnky dnes nebyly nutné (klep, klep na dřevo).
Po večeři (kupodivu většina snědla plnou porci a bylo nemálo těch, co si přidali) část dětí studovala a část se věnovala sportovním aktivitám. Myslím, že všichni se „vyblbli“ dost a dost. Tušíte správně, že následovala večerní hygiena a večerka.
Tak nám uběhl první den ve škole v přírodě a my se můžeme těšit, co nám přinese ten další.
Den II.
Druhý den po ránu jsme se rozdělili na dvě skupiny. Mladší byli chtiví vzdělání a tak se v krásné přírodě učili – popravdě řečeno opakovali. Za odměnu si mohli zablbnout s míči. Starší mezitím šli zjistit, jak vypadá v Malé Morávce supermarket. Jeden z žáků trefně poznamenal, že my je máme modernější a větší.
Jak vypadal polední klid po rajské omáčce s knedlíkem před očekávanou vycházkou na rozhlednu.
Odpoledne se celá naše výprava vydala na nedalekou rozhlednu v Nové Vsi, kterou postavili v roce 2014. Náročnější cestu jsme zvládli a rozhled byl opravdu krásný. Při cestě zpět nás zastihla přeháňka, ale my byli připraveni. Neexistuje špatné počasí pouze špatně oblečený turista.
Den III.
Střed pobytu ve škole v přírodě je vždy ve znamení celodenní tury. Podle výkonnosti jsme se opět rozdělili na dvě skupiny. Ta první měla náročnější ráno, protože musela vše udělat rychle, aby stihla autobus, který směřoval na Hvězdu. Odtud se vypravili na nejvyšší vrchol Moravy horu Praděd. Úspěšné zdolání si zasloužilo sladkou odměnu. Sluníčko nám svítilo. Řízky chutnaly všem.
Druhá skupina žáků (ti zdatnější) školy v přírodě se vydali na pěší turu ze základny v Karlově do lázeňského města Karlova Studánka, Ačkoliv den předtím tvrdili, že takovou dálku neujdou a že po cestě umřou, nestalo se tak a stále jsme v plném počtu.
Obě skupiny se na chatě Zátiší setkaly téměř ve stejné době – před 17 hodinou. Dobu do večeře, na kterou bylo pečené kuřecí stehno s bramborem, jsme strávili ošetřováním nohou a sdělování zážitků z obou výšlapů.
Večer byla naplánována přednáška hvězdáře z Ostravy, který přivezl obrovský zrcadlový dalekohled a povyprávěl nám mnoho zajímavostí o hvězdách, souhvězdích a planetách, ale i o satelitech a družicích.
Den IV.
Den čtvrtý jsme zahájili vycházkou do lesa, kde mladší žáci stavěli lesním skřítkům domečky. Starší měli po včerejším náročném dni volnější odpočinkový režim, který trávili různě převážně dopoledním hraním her, ale i sluněním, pravopisným cvičením, sezení na lavičce a broděním Bílého potoka před Chatou Zátiší. Nevěřili by jste, kolik radosti udělá procházka divokým potokem. Mnozí si dali repeté.
Na oběd nám paní kuchařka uvařila výtečnou gulášovou polévku a kynuté borůvkové knedlíky. Na polévku šli někteří žáci i čtyřikrát. Při pohledu na kynuté knedlíky, prohlásili jistí strávníci, že to nejí, ale byla to pouze neznalost a dokázali snít i dvě obří knedle. Zbytky nebyly žádné.
Odpolední program probíhal následovně: aby si autobusu užili i starší žáci (mnozí úplně ožili a pěli oslavné ódy na tento druh dopravy) vyrazili do nedalekého Rýmařova. I v tomto horském městě bylo horko. Po rozchodu se část výpravy vydala zkoumat zdejší obchody a kašnu, kdežto druhá část (zvídavější) se šla zchladit do místního muzea, což byl výborný tah, protože prohlídka byla zajímavá a staré stěny historické budovy si držely chlad. Na obchody a prohlídku zbyl také čas. Jízda zpět byla jako v sauně.
Mladší žáci se vydali na nedaleké hřiště s posilovacími stroji, kde zkoušeli chod jednotlivých zařízení a svou fyzickou dokonalost.
Večer jsme se vyblbli při hře čísel. Jednalo se o sbírání kolíčků s čísly, které byly porůznu rozmístěny po svahu a na okraji lesa. Příjemně unaveni jsme se vydávali postupně do sprch a postelí.
Den V.
Závěrečný den má jednoznačný program:
1. vstát a umýt se
2. posnídat
3. sbalit osobní věci a uklidit pokoj
4. vynést zavazadla před chatu
5. nástup a vyhodnocení (chování, úklid, soutěže)
6. nástup do autobusu, cesta
7. vítání s rodiči
8. usazení zvířeného prachu po rozchodu 🙂
Hezký víkend přejeme a za rok zase na ŠvP